SKF oprema za nadzorĀ stanja:

AB Petrol d.o.o. Kakanj, pored ostalog, SKFReliabilityEngineeringpružaĀ i usluge analize stanja opreme koristeći najsavremeniju opremuĀ iz SKF-ovog Condition Monitoring programa proizvoda, koji uključuju poravnanje remenica, poravnanjeĀ osovina te provjeru stanja ležajeva i maÅ”ina mjereći vibracije, temperaturu te analizu ulja.

1. Poravnanje remenica:
SKF TKBA 40 vrÅ”i poravnanje remenica direktno preko kanala remenice, za razliku od nekih kojiĀ koriste lice remenice gdje je veća mogućnost za greÅ”ku. Sa samo dvije komponente, TKBA 40 jeĀ vrlo jednostavan alat koji vrÅ”i mjerenje u tri dimenzije. Trodimenzionalna mjerna povrÅ”ina naĀ prijemnoj jedinici omogućava laku i jednostavnu detekciju odstupanja. Postavljanje je brzo i lakoĀ zahvaljujući jakim magnetima koji se nalaze u mjernim jedinicama koje se montiraju u kanaleĀ remenica. Sa maksimalnim rastojanjem od 6 metara, TKBA 40 je alat koji je primjenjiv u veoma
Ŕirokoj lepezi aplikacija.

Ā 

2. Poravnanje osovina:
SKF TKSA 60 je robustan bežični dijagnostički uređaj za poravnanje osovina koji pružaĀ momentalno očitanje stanja sa korak-po-korak vodičem za proces poravnanja počevÅ”i od pripreme iĀ inspekcije, do samog mjerenja te ispravke, sastavljanja izvjeÅ”taja i analize mjerenja. Sistem uključujeĀ najnovija saznanja iz sfere poravnanja osovina te dugogodiÅ”nje SKF-ovo iskustvo u radu saĀ rotacionom opremom. Neke od pojedinosti koje karakteriÅ”u ovaj uređaj su ugrađena bežičnaĀ tehnologija, preslikavanje pogleda ukoliko korisnik pređe s jedne strane maÅ”ine na drugu, prikazĀ energetske efikasnosti, momentalno prikazivanje rezultata i tokom korekcije kao i ugrađeniĀ akcelerometri u obje laserske mjerne jedinice.
3. Analiza stanja ležajeva:
CMAK 300-SL je set dijagnostičkih alata koji služe za analizu stanja ležajeva primjenjiv u svim industrijskim pogonima. Ovaj set uveliko olakŔava procjene stanja ležajeva na osnovu mjerenja vibracija i temperature kao i analize ulja na licu mjesta, i na taj način produžava radni vijek opreme.

  • SKF Machine Condition Advisor CMAS 100-SL je instrument koji istovremeno mjeri vibracije maÅ”ine i temperaturu kako bi procijenili stanje maÅ”ine kao i ležajeva.
  • SKF Infrared Thermometer CMSS 3000-SL beskontaktni termometar za teÅ”ke uslove rada sa duplim laserom te led lampom za lakÅ”e ā€žciljanjeā€œ pri mjerenju je namjenjen za bezbjedno mjerenje povrÅ”inske temperature veoma toplih, opasnih, pokretnih ili teÅ”ko dostupnih objekata. Ima mogućnost podeÅ”avanja koeficijenta emisivnosti za različite povrÅ”ine mjerenja temperature, postavljanje alarma niske i visoke temperature, te temperaturni opseg -60Ā°C do +1000Ā°C.
  • SKF OilCheck analizator ulja pokazuje nivo degradacije i kontaminacije ulja te povećanu mehaničku istroÅ”enost i gubitak podmazujućih osobina ulja.